Pro španělštináře

Master ve studijním oboru diplomacie a mezinárodní vztahy na španělské Diplomatické škole

 

Magisterský titul Diplomacie a mezinárodní vztahy reaguje na cíl diplomatické školy stát se prostřednictvím své pedagogické a akademické práce střediskem státního doporučení při školení analytiků a odborníků na mezinárodní vztahy a mezinárodní politiku ve španělském jazyce, a při výuce tohoto důležitého předmětu pro postgraduální studenty, španělské i zahraniční, aby dovršili jejich akademickou přípravu.

Za tímto účelem magisterské studium nabízí specializované a moderní vzdělánív diplomacii a mezinárodních vztazích, jejichž cílem je poskytnout studentům vhodné nástroje pro úspěšný rozvoj jejich profesionální budoucnosti v rámci národních diplomatických služeb, mezinárodních organizací, nevládních a soukromých subjektů v mezinárodní sféře. Stejně tak chce studium sloužit jako příprava na přijímací zkoušku do diplomatické kariéry pro španělské studenty, a proto se přizpůsobuje agendě a kritériím stanoveným pro přístupový systém ke kariéře.

Master se vypisuje každý rok a v podmínkách, zveřejněných v Úředním státním věstníku, se stanovují podmínky přijetí a studijní plán. Po absolvování stanovených přijímacích zkoušek pokračují studenti ve studiu na diplomatické škole a absolvují akademický rok s obsahem obsaženým ve studijním plánu.

S ohledem na výše uvedené cíle kurzu spočívají v podstatě v: přispění k procesu školení analytiků a odborníků na zahraniční vztahy a mezinárodní politiku; prohloubit síť vnímání, vizí a zájmů vyplývajících ze složitých a měnících se mezinárodních vztahů; umožnit zahraničním studentům, ať už diplomatickým, či nikoli, specializované a moderní školení v oblasti diplomacie a mezinárodních studií; proškolit je pomocí nezbytných nástrojů k lepšímu pochopení historické, sociologické a ekonomické reality oblastí definovaných ve specializovaných modulech; a konečně posílit roli Španělska v jeho úsilí o spolupráci s mezinárodním společenstvím, aby bylo dosaženo bezpečnějšího a stabilnějšího světa.

Délka magisterského studia je jeden akademický rok, od října do června, a probíhá dva semestry. Součástí studijního plánu je výuka modulu základních předmětů a čtyř odborných modulů (z nichž si student vybere jeden). Součástí studijního plánu jsou také různé semináře, povinné i volitelné, na různá zajímavá témata, která doplňují konkrétní znalosti. Semináře obecně trvají deset sezení po jedné hodině. Každý seminář je veden ředitelem, který případně zavede systém hodnocení, a studenti se musí zúčastnit všech povinných seminářů a tří seminářů vybraných z volitelných předmětů.

Master zahrnuje, s povinným charakterem, kurzy anglického jazyka a kurzy druhého jazyka, z nichž si můžete vybrat z francouzštiny, němčiny, arabštiny, čínštiny a ruštiny. Povinný anglický jazyk, stejně jako vybrané předměty, jsou zkoušeny na konci studia v červnu.

Studenti jsou povinni předložit a předat závěrečnou zprávu. Musí se skládat z výzkumné práce, která musí splňovat metodická kritéria nezbytná k tomu, aby její výsledek splňoval požadavky na kvalitu a dokonalost typické pro univerzitní výzkum. Výzkumné práce musí být nepublikovány a jejich předmět studia se bude točit kolem jednoho z témat souvisejících s výzkumnými a výukovými cíli diplomatické školy. Student musí předložit dva návrhy na fakultu diplomatické školy a ta bude autorizovat každé z témat, která mohou být zkoumána případ od případu. Výzkumná práce musí rovněž představovat osobní příspěvek k tématu zájmu v oblasti mezinárodních vztahů. Očekává se proto, že bude výsledkem osobního závazku k zvolenému tématu.

K získání titulu je povinná účast na 90% přednášek, úspěšné složení zkoušek odpovídajících základním předmětům, seminářům, jazykům a specializovaným modulům a získání uspokojivého hodnocení výzkumné zprávy. Studenti, kteří dostatečně neprošli magisterským titulem, mohou požádat vedení školy o osvědčení o účasti, které bude uděleno na základě konkrétních okolností navrhovatele.

Master má trvání 550 hodin, což odpovídá 55 kreditům. Třídy vyučují ve španělštině univerzitní profesoři, španělští diplomaté s odpovědnými pozicemi a odborníci na různé předměty.

 

Propagační leták je k dispozici zde.

 

Úvod > Nástěnka > Pro španělštináře